En ja, ook in Normandië stijgen de temperaturen in de zomer tot boven de 30°C! Het is geweldig tijdens de vakantie, maar als je geografisch dichter bij Parijs dan bij de zee bent, kan het ingewikkeld zijn om te vinden waar je kunt afkoelen. Gelukkig is ons grondgebied in Normandië Zuid-Eure een landelijk gebied dat bestaat uit bossen, vijvers, rivieren en oude stenen. Hier zijn de beste tips om te bewegen zonder een zonnesteek te riskeren.

Allemaal in het water!

4 zwembaden zijn deze zomer open in het gebied: de Watercomplex bij Center Parcs les Bois Francs is open op reservering voor de dag, Verneuil zwembad en Rugles biologisch zwembad zijn buitenzwembaden en speelplaatsen. eindelijk, de Breteuil zwembad is overdekt maar heeft ook een ontspanningsruimte in de buitenlucht met pierenbadje.

Van 9 tot 17 juli, tijdens de Zomerkantons in Rugles, verschillende wateractiviteiten worden gratis aangeboden: eerste duik, waterfietsen, Ventrigliss-rodelbaan, kano-kajak, workshop haken en vissen in de rivier.

Het recreatiecentrum van Iton in Mesnils-sur-Iton aanbiedingen waterskilift, waterfiets, kano of peddel elke middag in de zomer.

Tot slot, Acterenpark Loisirs in Tillières-sur-Avre aanbiedingen waterspel, een soort aquatische paintball. Het "officiële" doel is om de kisten van de tegenstanders te vullen... Aan het einde van het spel worden de kisten geleegd in een bassin en degene met het laagste niveau wint!

Bezoek een toffe plek

Le Chocolatrium van Mesnils-sur-Iton, plaats van geschiedenis en initiatie tot cacao, biedt een museumruimte, een filmbibliotheek en een winkel met airconditioning.

Met zijn 4 meter dikke muur, de grijze toren van Verneuil d'Avre en Iton behoudt natuurlijk zijn versheid. Middeleeuwse geschiedenis van het hertogdom Normandië en het oude fort, model van de slag van 1424, een klein schattenjachtspel... Een echte tijdelijke en klimatologische haakjes.

Gebouwd op 17Eme eeuw Abdij van Saint-Nicolas de Verneuil d'Avre en Iton is pas sinds 2001 buiten gebruik gesteld. Het enorme gebouw, bestaande uit twee verdiepingen, een kapel, een crypte, cellen en talloze stenen gangen, behoudt zijn frisheid bewonderenswaardig goed. Soms horen we deuren dichtslaan of voorwerpen bewegen. Sommigen schrijven het toe aan ondeugende geesten, anderen aan eenvoudige verkwikkende tocht. Van 9 juli tot 31 augustus biedt het VVV-kantoor van Normandië Zuid-Eure een rondleiding door het gebouw elke dinsdag, vrijdag en zondag om 14 uur. Leuke rondleidingen voor kinderen van 4 tot 7 jaar oud vinden daar elke woensdag plaats om 14 uur en voor kinderen van 7 tot 12 jaar oud, elke donderdag en zaterdag om 14 uur. Wilt u uw bezoek verlengen met een drankje of een pannenkoek, neem dan plaats in de voormalige sacristie van de abdijkpel. Daar, een theesalon genaamd " de hermitage is daar geopend van 14 juli tot 15 augustus.

Veel kerken in de omgeving zijn het hele jaar open voor publiek. De mogelijkheid om in de koelte de sculpturen, schilderijen en plafonds van deze juweeltjes van ons platteland te bewonderen.

Tot slot, Bioscoop Le Trianon in Verneuil d'Avre ten oosten van Iton is gehuisvest in de voormalige kapel van Hotel Dieu. Deze oude stenen hebben deugden die net zo effectief zijn als airconditioning. vertoningen worden elke dag aangeboden, behalve op donderdag. De programmering verandert elke week en er worden regelmatig previews getoond evenals ongeveer twintig nationale releases per jaar.

In de schaduw van een grote eik, bij de rivier

verschillend gemeentelijke parken en tuinen merkbaar zijn door de aanwezigheid van bomen, vijvers, rivieren of kanalen.

©Eye-Eure-Productions

's Avonds uitgaan

Als je liever overdag een siësta houdt en 's avonds uitgaat als de temperatuur daalt, raadpleeg dan de evenementenkalender. Nachtelijke rondleiding door Verneuil-sur-Avre, vuurwerk, concerten... Mogelijkheden genoeg.

©Cathy Gilbrin